Winkeliers en Horeca in Tubbergen blij met voorkomen leegloop centrum.

 

De Ondernemersvereniging van Tubbergen ‘OHT’ is verheugd over de huidige ontwikkelingen in het centrum van Tubbergen. We zien in de steden en grotere kernen om ons heen dat leegstand op de loer ligt. En wat dat doet met een centrum. De winkeliers en horeca in Tubbergen hebben al een paar jaar met elkaar ingezet op een strategie die Tubbergen aantrekkelijk houdt. En het blijkt te werken!

Afgelopen dinsdag stemde de gemeenteraad van Tubbergen in met de detailhandel structuurvisie Dinkelland -Tubbergen. Daarin wordt heel nadrukkelijk gekozen voor een sterk centrum met een centraal, aantrekkelijk en compleet aanbod van detailhandel en horeca. Wat de OHT betreft is dit een belangrijke mijlpaal, waarmee de discussie over dreigende versnippering van de lokale detailhandel eindelijk van tafel is.

Een recent voorbeeld dat deze discussie goed weergeeft is de vestiging van Marktplein op het industrieterrein. Een prachtige formule door twee enthousiaste jonge ondernemers, maar helaas wel op de verkeerde locatie en dus zonder vergunning. Natuurlijk is het mooi dat er detailhandel bij komt in Tubbergen en ook is de wens om zich op een industrieterrein te vestigen wel begrijpelijk. Iedere ondernemer weet dat een goedkopere locatie met veel parkeerterrein aantrekkelijk is.

Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat een vergunning voor de formule van Marktplein elke vorm van detailhandel in dat pand mogelijk maakt. Vervolgens kan elke kledingwinkel, supermarkt of drogisterij zich vrij eenvoudig op het industrieterrein vestigen. Die versnippering is niet goed voor het industriegebied, èn niet goed voor het centrum. De winkeliers zijn verheugd dat de gemeenteraad dit onderkent en dat een vergunning voor detailhandel om die reden nu en in de toekomst niet mogelijk wordt op het industrieterrein.

De OHT kan de komende jaren haar investeringen en initiatieven nu gericht concentreren op het verder uitbouwen van een krachtige kern. Met de nieuwe structuurvisie, de eerder geslaagde herinrichting en de vele, goed bezochte evenementen ligt er een prachtige basis om door te gaan. In plaats van een dreigende leegstand is juist versterken nu het motto. Een stevige steun in de rug voor de winkeliers die zich gezamenlijk in willen zetten voor dat levendige winkelcentrum.

De OHT ziet de collega’s die recent de deuren in het centrum openden dan ook met veel genoegen aansluiten. Hier omarmen we juist nieuwe winkels en horeca en het liefst ook met een zo gevarieerd mogelijk aanbod. Dat maakt het hele centrum aantrekkelijker en dat trekt weer meer publiek aan. Wij gunnen de inwoners van de gemeente Tubbergen een charmant, levendig centrum waar alle inwoners trots op kunnen zijn. Uiteindelijk hebben we daar allemaal baat bij.